Till navigation Till innehåll (s)

Matsvinn i skolor

Två mätningar har gjorts av matsvinnet per person i ett urval av Sollentunas skolor, år 2020 gjordes mätningen av en extern aktör.

Mängd matsvinn per person på uppmätta skolor

Datakälla: Utbildningskontoret, Sollentuna kommun

Kommentar

Tallrikssvinnet mättes under våren 2018 i ett urval av Sollentunas skolor och uppmättes till i genomsnitt 35 gram per person. Flera skolor arbetade med matsvinnsfrågan, till exempel genom projektet "Försvinn svinn" som syftade till att minska matsvinn i skolor och förskolor. Generellt kunde man se att skolor med äldre årskurser slängde mer mat per person än de skolor med endast yngre elever.

Tallrikssvinnet mättes även 2020 och uppmättes till i genomsnitt 26 gram per person. Från 2021 inkluderas samtliga kommunala skolor som har upphandlad måltidstjänst – underlaget är avsevärt större än tidigare.

Tallrikssvinn är det som eleverna lämnar på sin tallrik.
Serveringssvinn är rester från det som varit upplagt på serveringsfaten.
Produktionssvinn är livsmedel som slängs direkt från köket.

Relaterade mål

Indikator SE.5.2.6
Uppdaterad: 2022-07-14