Gå direkt till sidans innehåll

Hållbar konsumtion

Huvudområde P. 1

En hållbar konsumtion är avgörande för att minska kommunens klimatpåverkande utsläpp och nyttjande av jordens resurser. Det gäller all typ av konsumtion, såväl varor som tjänster, användning av el- och värmeenergi och energi till transporter.

Inom detta område har kommunen två huvudsakliga målsättningar:

  • Upphandling ska användas som ett medel för att uppfylla kommunens hållbarhetsmål.
  • Avfallsmängderna ska minska med minst 20 procent från 2021 till 2032.

Utveckling

Avfallsmängderna i kommunen har varierat under åren, men minskade markant mellan år 2021 och 2022. Alla typer av avfall minskade, vilket är väldigt positivt. Ifall minskningstrenden fortsätter har kommunen god chans att uppnå målsättningen om att ha 20 procent mindre avfall 2032 jämfört med 2021. Den tidigare variationen visar dock att det inte varit en kontinuerligt minskande trend inom kommunens avfallsmängder.

När det kommer till kommunala verksamheter minskade inte avfallet till 2022, utan låg kvar på samma nivå. Det är viktigt att kommunen arbetar aktivt för att minimera uppkomsten av avfall i alla led, genom ett systematiskt arbete som är förankrat i hela kommunen. Det kan till exempel handla om förbättrade rutiner och att man vid inköp och upphandling tar hänsyn till hur avfallsmängderna kan minimeras.

Eftersom ingen statistik sammanställts för utsläpp från kommunens konsumtion än är det inte möjligt att bedöma utvecklingen av denna indikator.

Prioriteringar framöver

Prioriteringen kräver att resurser används effektivare, konsumtionsmönster förändras och produkters livstid förlängs. Kommunen har identifierat att insatser för återbruk behöver stärkas, men även för materialåtervinning och för minskad konsumtion.

Kommunen måste arbeta med insatser som underlättar för den egna organisationen samt för kommuninvånare och näringsliv att låna, byta, hyra och reparera och därigenom öka återbruk av produkter.

Materialåtervinning är viktigt för de produkter som ändå inte kan återbrukas. Här kan kommunen underlätta till exempel med platser för återvinningsstationer. Det är möjligt att avstå viss konsumtion av produkter eller ersätta dem med konsumtion av upplevelser och tjänster och därmed göra den största miljö- och klimatnyttan. Kommunens uppgift blir att erbjuda alternativ och att uppmuntra till ett hållbart konsumtionsmönster.

Målsättningen om minskade avfallsmängder är hämtad från Avfallsplan 2021-2032 och omfattar allt hushållsavfall, verksamhetsavfall, avfall med producentansvar och avfall från offentlig miljö. Avfallsplanen vänder sig till såväl kommunorganisationen som invånare och företag i kommunen.

För att kommunorganisationen ska ställa om till en hållbar konsumtion behöver ett internt arbete med att minska konsumtionen bedrivas samtidigt som högre miljö- och klimatkrav ställs i upphandlingar och inköp. Kommunens inköps- och upphandlingspolicy med tillhörande regler ska användas i detta arbete.

Uppdaterad: 2024-11-21