SCB tillhandahåller energistatistik och på kommunal nivå. Sollentunas siffror är hämtade därifrån och kompletterade med befolkningsstatistik, också från SCB. Ett delmål i den regionala utvecklingsplanen för Stockholm (RUFS) är att den årliga energianvändningen per invånare ska minska kontinuerligt till under 16 MWh.
Energianvändning per invånare
Indikator SE. 4.1. 18Total energianvändning i Sollentuna per invånare

Kommentar
Sollentunas användning av energi per invånare har minskat med 1,3 MWh/person, eller 7,3 procent, mellan åren 2022-2023. Minskningen per invånare berodde främst på minskad energianvändning inom transporter, som tidigare år varit sekretessbelagd och uppskattats utifrån totalanvändningen. Under hela mätperioden, alltså sedan 2009, har energianvändningen per invånare minskat med 20 procent, men det är inte en kontinuerlig minskning utan har gått upp och ned under åren, varför det inte går att se en tydlig långsiktig trend. Målet i RUFS om att energianvändningen ska minska till under 16 MWh per invånare kommer att nås i Sollentuna om utvecklingen fortsätter som den gjort de senaste åren, men minskningen har inte skett kontinuerligt.
Jämfört med hela Sverige, som 2023 hade en energianvändning på 36 MWh per invånare, så ligger Sollentuna långt under. Jämfört med kommuner i Stockholms län har Sollentuna ungefär samma energianvändning per invånare. I hela länet slutanvänds runt 18 MWh per invånare.
I hushåll ingår flerbostadshus och småhus och här skiljer sig uppvärmningsystemen mellan bostadstyperna åt. De som bor i flerbostadshus använder mest fjärrvärme medan småhusen använder sig av olika typer av uppvärmningssystem. Förutom fossila och biobränslen står transportandelen också utav en stor andel el. Detta beror på att en stor del av järnvägstrafiken matas med el från kommunens elnät.
På grund av sekretess har enskilda uppgifter uteblivit inom hushåll och transporter för flertal år. Därför har vissa enskilda värden skattats med hjälp av år tidigare år för att på så sätt få en totalsumma. För åren 2014 och 2015 är flertalet uppgifter belagda med sekretess och redovisas därför inte i detta diagram.
Statistiken är hämtad ifrån den kommunala och regionala energistatistiken som SCB tillhandahåller. Statistiken bör användas med försiktighet då datan bygger på undersökningar som främst är avsedd att redovisas för hela Sverige. Vissa kvalitetsbrister kan förekomma när den bryts ner till kommunal nivå. Dock ges en tydlig bild av trender över tid.