Till navigation Till innehåll (s)

Kvävedioxid

Här redovisas mätningarna av kvävedioxid. Kvävedioxid mäts på sju platser i kommunen vid Slånbärsvägen, Rättviksvägen, Danderydsvägen, Kronovägen, Sollentunavägen-centrumbyggnaden, Eriksbergsskolan och på Järvafältet. Läs också vår bedömning av området genom att klicka dig vidare på rubrikerna nedan.

Trender inom kvävedioxid

Kvävedioxid bildas vid förbränning. De största utsläppskällorna i Stockholm är fordonstrafiken och energiproduktionen. Sollentuna kommun mäter kontinuerligt kvävedioxid på sju platser i kommunen. Mätningar har pågått sedan början av 1990-talet.

Trenden för luftens kvävedioxidhalt var positiv under 1990-talet, men under senare år har haltminskningen avtagit. Miljökvalitetsnormen för dygnsmedelvärdet klaras inte längs med väg E4, men mätningar visar att miljökvalitetsnormen för årsmedelvärdet klaras i Sollentuna kommun. De senaste åren klaras även miljökvalitetsmålet för årsmedelvärdet vid alla sju mätstationer, även vid Lummervägen vid Eriksbergsskolan och Sollentunavägen vid centrumbyggnaden som tidigare överskridits.

Det har även skett en minskning i andelen personer som upplever att luftföroreningar är ett problem i deras boendemiljö. Likaså har andelen som anser att luftföroreningar är ett problem överlag i den offentliga miljön minskat, även om det fortfarande är fler.

Mer information

Miljökvalitetsnormerna syftar till att skydda människors hälsa och miljön samt att uppfylla krav som ställs genom vårt medlemskap i EU. Regeringen har utfärdat en förordning med miljökvalitetsnormer (MKN) för utomhusluft, luftkvalitetsförordningen (2010:477). Sveriges 16 nationella miljökvalitetsmål som ska nås 2020 beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till.

Exponering för kvävedioxid kan ge upphov till lungfunktionsnedsättning, astmabesvär, risk för luftvägsinfektioner hos barn. Kvävedioxid har också en möjlig roll vid uppkomst av cancer. För att minska på luftföroreningarna bör man minska på biltrafiken och istället gå, cykla eller åka kollektivt.

Fokusområden SE.2.6
Uppdaterad: 2024-02-14
Huvudområden