Gå direkt till sidans innehåll

Djupan

Fokusområden SE. 3.1. 2

Djupan ligger i kommunens västra del i Östra Järvafältets naturreservat och är kommunens enda sjö i Edsvikens avrinningsområde. Djupan är kommunens minsta sjö och den är nästan helt igenväxt.

Djupan är en liten, grund, skogssjö omgiven av lövskog och kantad av vass och kaveldun. Sjön befinner sig i ett sent succesionsstadie och har endast en liten öppen vattenspegel. I kanterna av sjön växer vass och lövsumpskog. Slokstarr, tagelstarr och den ovanliga trindstarren växer vid sjön. Runt sjön finns ett stort antal växter som trivs i fuktiga miljöer. Två andra mindre vanliga arter som finns vid Djupan är slåtterblomma och kärrvial. Slåtterblomman vittnar om att det har varit mer öppna marker kring sjön förr. De fuktiga lövskogarna som omger sjön är viktiga för många fåglar. Några av de ovanligare arterna som finns i området är bivråk, mindre hackspett, göktyta och näktergal. Även tranor besöker sjön. Grod- och kräldjur trivs i den fuktiga miljön vid Djupan. Det större viltet som älg och rådjur söker skydd och föda i den täta sumpskogsvegetationen.

Sjön är svårtillgänglig men intressant för fågelskådare och växtintresserade. Själva sjön är svår att undersöka eftersom det kan finnas blindgångare (granater) i bottnen av sjön sedan tiden då Järvafältet var militärt övningsfält. Djupan var ett målområde för granatskjutning.

Sjön avvattnas via Djupanbäcken som mynnar i Igelbäcken och sedan Edsviken.

Uppdaterad: 2024-11-21