Gå direkt till sidans innehåll

Utsläpp av växthusgaser

Fokusområden SE. 1. 4

Här kan du läsa om de olika växthusgasutsläppen som uppkommer inom Sollentunas kommungränser. Även utsläpp från kommunorganisationen och vår bedömning av området redovisas här. Klicka dig vidare på flikarna nedan.

Trender inom växthusgasutsläpp

Statistiken som finns under "Statistik och fakta" visar på positiva trender och att växthusgasutsläppen minskar. Trots det bedöms läget vara allvarligt för området och vi behöver snabbt ställa om för att kunna klara klimatmålen. För att nå kommunens mål om nettonollutsläpp till år 2040, för kommunorganisationen till år 2030, så måste de minska i en mycket snabbare takt än vad de gör nu. Idag släpper en genomsnittlig svensk ut 9 ton växthusgaser per år. För att klara kommunens mål behöver vi släppa ut max 1 ton växthusgaser per person och år.

Den största delen av Sollentunas växthusgasutsläpp kommer ifrån vägtrafiken. Det beror mest på att Sollentuna inte har så många andra utsläppstunga sektorer, som industri eller jordbruk. Utsläpp kan också beräknas på olika sätt. De utsläpp som uppkommer från vår konsumtion av varor och tjänster är inte inkluderade i indikatorerna. Det finns inte tillräckligt bra konsumtionsstatistik på lokal nivå. Det är viktigt att komma ihåg att en stor andel av våra utsläpp just kommer ifrån vår konsumtion av mat, flyg etc. och det är många i samhället som konsumerar; kommuner, företag och invånare. Alla har ett ansvar att försöka se till så att utsläppen av växthusgaser minskar.

Sollentunas kommunorganisation har minskat sina växthusgasutsläpp. Främst tack vare ett lyckat driftoptimering- och energieffektiviseringsarbete i kommunens bostäder och lokaler. Man kan också se att kommunanställda flyger mindre i tjänst. Kommunen har regler för hur kommunanställda ska välja färdmedel när de reser i tjänst - tåget först, flyget sist!

Mer information

Sollentuna kommun arbetar aktivt med att minska på utsläppen inom de områden som kommunen har rådighet över och kan påverka. Läs mer om arbetet under kommunens Prioriteringar.

Uppdaterad: 2024-11-21