Gå direkt till sidans innehåll

Matsvinn i skolor

Indikator SE. 13.1.4. 1

Olika typer av mätningar har gjorts av matsvinnet per person i ett urval av Sollentunas skolor. Det är därför svårt att jämföra mätningarna. Från 2024 är statistiken från Livsmedelsverket och presenteras som ett ovägt medelvärde för resultatet i förskola, grundskola och gymnasieskola.

Tallrikssvinn är det som eleverna lämnar på sin tallrik.
Serveringssvinn är rester från det som varit upplagt på serveringsfaten.
Produktionssvinn är livsmedel som slängs direkt från köket.
Måltidssvinn är det totala svinnet.

Mängd matsvinn per person på uppmätta skolor

Datakälla: Utbildningskontoret, Livsmedelsverket
Trend:
Ingen tydlig trend Ingen tydlig trend sedan 2021
Senaste värdet:
63 gram/ätande (2024)
Utgångsvärde:
53 gram/ätande (2021)

Kommentar

Tallrikssvinnet mättes under våren 2018 i ett urval av Sollentunas skolor och uppmättes till i genomsnitt 35 gram per person. Flera skolor arbetade med matsvinnsfrågan, till exempel genom projektet "Försvinn svinn" som syftade till att minska matsvinn i skolor och förskolor. Generellt kunde man se att skolor med äldre årskurser slängde mer mat per person än de skolor med endast yngre elever.

Tallrikssvinnet mättes även 2020 och uppmättes till i genomsnitt 26 gram per person. Från 2021 inkluderas samtliga kommunala skolor som har upphandlad måltidstjänst – underlaget är avsevärt större än tidigare.

År 2024 mäts måltidssvinnet i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor per sig och här visas ett ovägt medelvärde för alla tre siffror. Svinnet var högst i gymnasieskolorna, framförallt tallrikssvinnet var väldigt högt på gymnasiet. Grundskolorna hade lägst måltidssvinn.

Uppdaterad: 2025-08-14