Till navigation Till innehåll (s)

Minskad klimatpåverkan från mat

Klimatpåverkan från mat ska minska genom att öka andelen vegetariskt och minska mängden matsvinn i kommunens verksamheter.

Status: Tillståndet för området är övervägande bra Tillståndet för området är övervägande bra

Delmålet ser ut att nås. Kommunen ställer krav på andelen vegetariskt i skolorna och antalet källsorterande förskolor har ökat mellan 2016-2020. Kommunen arbetar på många sätt för att minska på matsvinn och öka andelen vegetariskt, till exempel;

•Genom projektet "Försvinn svinn". År 2016 deltog Rudbeckskolan i ett projekt för att minska matsvinnet och öka kunskaperna om matens klimatpåverkan. Projektet mynnade bland annat ut i "Vegaguiden", en guide som beskriver hur fler ska våga vego!

•Genom kommunens avfallsplan som innehåller mål och åtgärder kring hur avfallsmängderna ska minska. En del åtgärder kopplar direkt till att matsvinnet ska minska, till exempel genom att skolorna får arbeta med olika projekt. År 2017 knep en Sollentunaskola förstaplatsen i den årliga matsalskampen!

•Genom seminarieserier som"mat och klimat 2016" där det primära fokuset var att matsvinnet skulle minska.

•Sollentuna energi och miljö (SEOM) har flera gånger publicerat artikar om matsvinn i sin kundtidning.

•År 2019 gjorde kommunen en plockanalys som analyserade matavfall, dels för att mäta hur mycket det var av restavfallet som fortfarande kunde sorteras ut och dels hur stor andel som var matsvinn.

•År 2020 lade kommunen till 1 köttfri dag/vecka i skolmatsavtalet. Av 10 serverade rätter är nu 6 vegetariska!

Dokument

Delmål SE.13.1.4
Uppdaterad: 2022-07-14