Till navigation Till innehåll (s)

Radon

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas. Förhöjda radongashalter inomhus är ett stort folkhälsoproblem som kan orsaka lungcancer. Radonarbetet i Sollentuna kommun startade redan 1979.

Här redovisar vi fakta och statistik om radon i Sollentuna. Du kan även läsa vår bedömning av området.

Trender inom radon

Antalet objekt med uppmätt radonhalt uppgick till 9 879 stycken år 2022, vilket var en minskning från 2020. Fler mätningar kan vara utförda som kommunen inte har tagit del av. Radon förekommer naturligt i mark och vatten. Exponering för höga radonhalter under längre tidsperiod ökar risken för att drabbas av lungcancer. Markradon är relativt vanligt förekommande i kommunen. Radongas kommer in i byggnader genom sprickor och otätheter i grunden eller där el, vatten och avlopp går in i byggnaden. Radon kan också komma från byggnadsmaterialet blåbetong som tillverkades 1929–1975.

Mer information

Det är fastighetens konstruktion som avgör om radon kan komma in och stanna kvar. Radon varken syns, känns eller luktar, men kan enkelt mätas med rätt utrustning. Referensvärdet för radon är 200 Bq/m3 för bostäder och lokaler för allmänna ändamål. Radonhalter över riktvärdet 200 Bq/m3 luft anses utgöra olägenhet för människors hälsa.

Det är luften inne i huset som ger de mätvärden du ska ta hänsyn till. Det är viktigt att komma ihåg att mätvärdena kan variera mellan närstående hus. Byggnadsteknik, byggnadstekniskt utförande, ventilation, med mera bidrar till att radonhalten inomhus varierar från hus till hus inom samma område. Det är mätvärdena i det aktuella huset du ska ta hänsyn till.

Radon mäts under minst två månader mellan oktober till april. Mätning kan därför beställas från oktober till slutet på februari. Det vanligaste sättet att mäta radon i hus är långtidsmätning med spårfilmsdosor och du kan enkelt göra det själv. Dosorna beställs av mätningsföretag. På Swedacs hemsida finns flera företag som arbetar med radonmätningar.

Fokusområden SE.9.1
Uppdaterad: 2023-08-28