Till navigation Till innehåll (s)

Arealer och avstånd

Här kan du läsa om den areal som har formellt skydd i Sollentuna. Även vår bedömning av området redovisas här. Klicka dig vidare på rubrikerna nedan.

Trender inom naturområdet

I Sollentuna är nästan en tredjedel av den landareal som finns inom kommungränserna formellt skyddad. Den skyddade arealen består i huvudsak av Sollentunas fyra naturreservat som tillsammans utgör en yta om 1 709 ha. Naturreservatet Östra Järvafältet är 1 050 ha stort. Södra Törnskogens naturreservat och Rösjöskogens naturreservat är cirka 500 ha respektive cirka 200 ha. Tegelhagsskogens naturreservat är cirka 100 ha. Även 21 procent av den sötvattenareal som finns inom kommungränserna är formellt skyddad.

Med all den skyddade natur som finns i kommunen har Sollentunaborna även kortare avstånd till skyddad natur än andra invånare i Stockholms län och når det nationella målet, i alla fall i genomsnitt för en sollentunabo, att ha skyddad natur inom 1 km av sin bostad.

Nästan all jordbruksmark/odlingsmark i Sollentuna ligger inom naturreservaten där kommunens drift av dem är inriktad på att ta hänsyn till natur- och kulturvärden, samt att hålla odlingslandskapet öppet. Andelen betesmark har också ökat i kommunen, och är högre än andra pendlingskommuner nära en storstad. Det är väldigt positivt då betade marker skapar viktiga livsmiljöer och förutsättningar för ökad biologisk mångfald, och hyser höga kulturvärden.
Sollentuna har även våtmarker. Under 1990-talet återskapades cirka 15 hektar våtmark och cirka 10 hektar tillkom under 2000-talet. Ett antal skogskärr har också återställts genom att diken har fyllts igen.

Mer information

Sollentuna kommun bedriver ett aktivt naturvårdsarbete och har som mål att landskapen ska vara tillgängliga för alla. Naturen ska förvaltas på ett sådant sätt att viktiga och rika artmiljöer bevaras. Större naturområden och närnaturområden ska skötas med inriktning på att ta vara på och utveckla områdenas karaktär och kvaliteter. Skötseln utgår från rekreativa värden, kulturhistoriska värden och ekologiska värden.

Fokusområden SE.7.4
Uppdaterad: 2024-03-05
Huvudområden