Till navigation Till innehåll (s)

Avfallsmängder

Här hittar du fakta om avfallsmängderna i Sollentuna. Du kan även se hur det har utvecklat sig över tid och läsa vår bedömning av området.

En cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion leder till minskade avfallsmängder. Att minska mängden avfall är en stor och viktig utmaning för regionens miljöarbete. Att förebygga avfall bidrar även till att minska giftspridningen i samhället. För att nå målet måste resurser användas effektivare, konsumtionsmönster förändras och produkters livstid förlängas.

Trender inom avfallsmängder

Indikatorerna visar att den totala mängden insamlat hushållsavfall har minskat med 114 kg per invånare, eller 23 procent, mellan åren 2007 och 2022. Den största delen av det insamlade avfallet står restavfallet för.

Mängden insamlat farligt avfall per invånare har varierat mycket mellan åren men minskat sedan år 2020 jämfört med 2007. Att mängden insamlat farligt avfall minskat kan bero på att vi konsumerat mindre sedan pandemin. Enligt Avfall Sverige är en halv procent av det som finns i hushållens soppåsar farligt avfall. Hushållen har en skyldighet att sortera ut sitt farliga avfall och det ska lämnas på en återvinningsstation som kan ta emot det.

Den totala mängden insamlat mat- och restavfall har ökat med 267 ton, eller två procent, mellan åren 2007 och 2022. Det mesta av det insamlade avfallet är restavfall. När restavfallet samlats in skickas det till en förbränningsanläggning och blir till energi. Det insamlade matavfallet skickas till en biogasanläggning och blir till biogödsel och fordonsbränsle.

Det finns svårigheter i att bedöma avfallsstatistiken. Exempelvis att mängden insamlat farligt avfall ökar kan betyda att vi konsumerar mer eller att vi blir bättre på att sortera.

Mer information

För att klara klimatomställningen behöver avfallsmängderna minska och mer måste sorteras och materialåtervinnas. Enligt Avfall Sverige kan över 60 procent av det som läggs i hushållens soppåsar materialåtervinnas. Läs mer om hur mycket som materialåtervinns i Sollentuna under Insamling och återvinning.

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att minska på avfallsmängderna och för att mer ska kunna materialåtervinnas. Läs mer om arbetet i "Avfallsplan 2021-2032" genom att klicka på dokumentet nedan eller gå in på Sollentuna kommuns handlingsplan för miljöarbetet 2016 - 2020. Kommunen har nyligen tagit fram en ny avfallsplan tillsammmans med SÖRAB.

Dokument

Avfallsplan 2021-2032

Lätt att göra rätt är norra Storstockholms gemensamt framtagna avfallsplan för 2021–2032. Den gäller för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Sundbybergs stad, Täby kommun, Upplands Väsby kommun och Vallentuna kommun i samarbete med SÖRAB.

Länkar

Fokusområden SE.5.2
Uppdaterad: 2024-02-29